De weg die energie opwekt

Met SolaRoad krijgen wegen een dubbele functie: ze leveren mobiliteit én duurzame energie dankzij de zonnepanelen in het wegdek.

De opgewekte elektriciteit voedt wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en in de toekomst wellicht elektrische auto’s. Zo’n 450 km2 Nederlandse provinciale en gemeentelijke infrastructuur komt in aanmerking voor dit innovatieve concept.

De modules van prefabbeton van 2,8 bij 3,5 meter. Deze hebben een kunststof, lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 0,5 cm dik. Deze is vuilafstotend en stroef dankzij de doorzichtige coating. Onder de toplaag zitten de silicium zonnecellen tussen glasplaten die ze beschermen tegen mechanische belasting, strooizout en weersinvloeden.

Voor de productie werken we met diverse partners samen, waaronder ons eigen Strukton Prefab Beton dat de wegdekelementen onder licentie van SolaRoad produceert.

Sterke punten van SolaRoad

  • Dubbele wegfunctie
  • Opwekking van duurzame energie
  • Uiteenlopende stroomtoepassingen
  • Opbrengsten uit levering van elektriciteit
  • Getest op alle veiligheidseisen
  • Flexibel aan te passen aan nieuwe generaties zonnecellen

Quote icon SolaRoad is een ontwikkeling van TNO, provincie Noord-Holland en Strukton Civiel; een unieke samenwerking van kennisinstelling, overheid en bedrijfsleven. Quote icon

Comfortabel, veilig, vorstbestendig en toekomstbestendig

Het SolaRoad fietspad is comfortabel en voldoet aan alle veiligheidseisen. Toekomstbestendig is het zonnefietspad ook, want de wegdekmodules zijn flexibel aan te passen met nieuwe en doorontwikkelde generaties zonnecellen.

Van Krommenie tot Spijkenisse

Het eerste SolaRoad-fietspad is aangelegd in Krommenie langs de N203. Deze pilot hebben we inmiddels afgesloten met goede resultaten. Nieuw is de SolaRoad Kit: vier elementen, totale lengte 10 meter en een opbrengst van 3.500 kWh per jaar. Deze oplossing is vooral geschikt voor locaties zonder stroomvoorziening. Toepassingen zijn al te vinden in Haaksbergen, Frankrijk, Californië (VS) en Groningen waar via een bankje bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons kunnen worden opgeladen.

De proefstroken op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse betekenen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het innovatieve zonnewegdek naar grootschalige toepassingen. In 2021 is het langste zonnefietspad ter wereld geopend in Maartensdijk met een lengte van 330 meter. Deze projecten zullen we de komende jaren monitoren.

Duurzame voordelen van SolaRoad

  • Grootschalige opwekking van duurzame energie
  • Dubbel ruimtegebruik
  • Geen hinder voor de natuur en de omgeving

Naar een energieneutraal mobiliteitssysteem

Vanuit binnen- en buitenland is er veel belangstelling voor SolaRoad dat met slimme technologie een bijdrage levert aan de duurzame energietransitie. Dankzij de verdere ontwikkeling van deze innovatie bouwen we samen met onze partners aan een energieneutraal mobiliteitssysteem.

Strukton Civiel blijft innoveren en flexibel afstemmen op de klantbehoefte. Meer weten over elektriciteit opwekken met SolaRoad?

Kees Plug

Specialist Research & Development


+31620395319

Meer innovaties binnen wegenbouw

Pagina

Innovatie en vernieuwing asfalt

Lees meer
Lees meer over Innovatie en vernieuwing asfalt

Pagina

OPA8

Lees meer
Lees meer over OPA8

Artikel

Provincie Noord-Brabant geeft ruimte aan Greenfalt

Lees meer
Lees meer over Provincie Noord-Brabant geeft ruimte aan Greenfalt