Bekijk alle projecten

Een nieuwe standaard voor hoogspanningsstations

TenneT beheert in Nederland het hoogspanningsnet. Via dit net wordt elektriciteit op 110.000 Volt (110 kV) en hoger getransporteerd. Via de transformatoren op de hoogspanningsstations wordt de energie naar een lager spanningsniveau getransformeerd. Vervolgens zorgt de regionale netbeheerder – bijvoorbeeld Enexis – dat de stroom bij de huizen en bedrijven komt.

Als blijkt dat dit modulaire concept goed werkt in de praktijk, dan volgen ook de hoogspanningsstations in de rest van Nederland.

Delen van dit hoogspanningsnet naderen het einde van de levensduur en moeten worden vervangen. Daarnaast moet het net ook klaar zijn voor het grote aantal nieuwe aanvragen van aansluitingen voor wind- en zonneparken, en voor datacenters. Deze uitdaging kan alleen gerealiseerd worden als de stations gestandaardiseerd en gedigitaliseerd worden. In een periode van 10 jaar worden meer dan 145 van deze stations vervangen.

Wat realiseren we voor TenneT?

Strukton vernieuwt drie lucht geïsoleerde stations op de locaties Rijssen, Raalte en Terwinselen. Deze stations zijn de eerste in het AIS Bay Replacement Program (veldvervangingsprogramma) en vormen een ‘Proof of Concept’. De drie stations worden in fasen gerealiseerd; het eerste station moet halverwege 2021 klaar zijn, het laatste station in de eerste helft van 2022. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gestandaardiseerd concept. De nieuwe velden zijn uittrekbaar en worden modulair opgebouwd.
De stations worden ook geautomatiseerd. Op de hoogspanningsstations wordt een digitaal (glasvezel)netwerk aangelegd, zodat de verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit vervangt de oude manier van communiceren tussen de apparaten, wat met koperen kabels ging.

Voor deze veldvervanging werkt Strukton met skids: frames met daarop de hoogspanningscomponenten. Deze skids worden vooraf op de Strukton locatie in Oldenzaal gebouwd en getest. Voor het testen is een proefopstelling ingericht waar situaties gesimuleerd kunnen worden om zo alle parameters van de apparatuur te testen. Ook kan in de proefopstelling gecontroleerd worden of het nieuwe concept in verschillende situaties werkt zoals omschreven in het ontwerp.

Na de testperiode worden de skids met een speciale ‘mover’ het betreffende veld ingereden. Dat werkt veilig en betrouwbaar. Daarna is het nog slechts een kwestie van alle stekers aansluiten.

Wat is het resultaat?

Een gestandaardiseerd station op basis van modulaire velden en een modern onderhoudsconcept. Bij een storing kan de hele skid eruit worden gereden en kan de monteur de skid in een veilige zone repareren of zelfs vervangen door een nieuwe. Daarnaast hebben de nieuw aangebrachte systemen meer mogelijkheden om onderdelen te monitoren. Aan de hand van deze data kan het onderhoud beter gepland worden. Dit voorkomt uitval en zorgt voor een betere leveringszekerheid. Als blijkt dat dit modulaire concept goed werkt in de praktijk, dan volgen ook de hoogspanningsstations in de rest van Nederland.

Meer lezen?

Project

Het sluitstuk van snelfietsroute F35 in Enschede

Lees meer
Lees meer over Het sluitstuk van snelfietsroute F35 in Enschede

Project

Ooms-voeg bij N206, ir. G. Tjalmaweg, Valkenburg

Lees meer
Lees meer over Ooms-voeg bij N206, ir. G. Tjalmaweg, Valkenburg

Project

Renovatie Prinses Beatrixbrug te Naarden

Lees meer
Lees meer over Renovatie Prinses Beatrixbrug te Naarden
Al onze projecten