Doorgaande route Terheijden en warmtenetwerk

Opdrachtgever

Gemeente Drimmelen

Land

Nederland

Locatie

Terheijden

Status

Bezig

Veilig, leefbaar en duurzaam
Veilig, leefbaar en duurzaam. Dat wordt het centrum van het Brabantse Terheijden met een nieuwe inrichting van de doorgaande route en de aanleg van een warmtenetwerk. Vanaf augustus 2019 werkt Strukton Civiel Zuid in opdracht van de gemeente Drimmelen in Terheijden. Hier wordt de doorgaande route opnieuw ingericht en verkeersveiliger gemaakt. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Onderdeel van het werk is de aanleg van een warmtenet als alternatief voor aansluitingen op aardgas.

Een nieuwe inrichting van de weg en een bijzonder duurzaam initiatief

Duurzame energie door en voor betrokken bewoners

Bijzonder in dit project is de aanleg van het Traais warmtenetwerk. De gemeente Drimmelen werkt hierin samen met het Traais Energie Collectief (TEC). Het Traais Energie Collectief is een coöperatie door en voor inwoners van Terheijden. Het collectief legt het Traais warmtenetwerk aan in het centrum van Terheijden. Door middel van dit Traais warmtenetwerk kunnen inwoners in het gebied hun huizen voorzien van duurzame warmte via het Traais Warmtebedrijf. Zo’n warmtenetaansluiting maakt gas overbodig.
Bij de herinrichting van de doorgaande route in Terheijden worden verkeersremmende maatregelen aangebracht door versmalling van het wegprofiel, verhoging van de trottoirs en de aanleg van plateaus bij de aansluitende wegen. De riolering gaat voldoen aan de eisen die de gemeente daaraan stelt. Zo wordt bij hevige neerslag water op straat voorkomen. 
 

Wethouder Jürgen Vissers: “Tijdens de werkzaamheden, leggen we ook meteen een warmtenetwerk aan in de grond. De energietransitie is een hele grote verbouwing, waar heel Nederland voor aan de slag gaat. In Terheijden is het TEC (Traais Energie Collectief) de coöperatie die daarvoor, samen met de gemeente, grote stappen wil zetten. Een warmtenet onder Terheijden (als vervanging voor het Gronings aardgas) is een deel van de oplossing. Door nu samen op te trekken, omdat de straat toch opengebroken moest worden, voorkomen we dat de straat twee keer op de schop moet. Dat wil niet zeggen dat er geen overlast voor de inwoners is, maar dat we die wel beperken tot 1 keer.”
Wethouder Jan-Willem Stoop: “De uitvoering van de centrumroute Terheijden is begonnen! Dat betekent dat een groot deel van Terheijden op de schop gaat, maar ook dat we er een kwalitatief betere en aantrekkelijkere openbare ruimte voor terugkrijgen. Dit zowel boven als onder de grond. We hebben veel ideeën van onze inwoners kunnen verwerken. Ook hechten we er veel waarde aan om de communicatie goed te laten blijven verlopen. Terheijden zal het centrum krijgen dat het verdient en waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Uiteraard gaat dit gepaard met overlast, maar na 10 maanden verwachten we dat er een mooi plaatje ligt waar we trots op kunnen zijn. Daarmee krijgt Terheijden het centrum dat bij haar uitstraling past. Bij de aftrap lieten alle partijen zien dat ze graag aan de slag wilden en er samen iets moois van wilden gaan maken. Succes allemaal.”
 
 

Benieuwd wat Strukton Civiel nog meer 'maakt'?

Als één Strukton Civiel beschikken we over de professionele en innovatieve slagkracht om onze klanten – landelijk en regionaal – van dienst te zijn. En bouwen we aan infrastructuur waarop Nederland zich fluitend voortbeweegt.