Bekijk alle artikelen

Duurzame renovatie betonbrug in Losser met SUREbridge

We verlengen de levensduur van betonnen bruggen met een duurzame en innovatieve oplossing: SUREbridge. Woensdag 25 oktober kreeg de Kolkersbrug in gemeente Losser op deze manier een upgrade. De oude brug in Losser was aan vernieuwing toe. In plaats van de brug compleet te vervangen, hebben we deze versterkt met een InfraCore paneel op de bestaande betonnen constructie van de brug. Onder grote belangstelling van opdrachtgevers uit binnen- en buitenland, ingenieursbureaus en de lokale media werden de werkzaamheden uitgevoerd en toegelicht. De interesse om dit innovatieve concept eens met eigen ogen te zien was groot. Na deze aanpassingen met SUREbridge is de brug gereed voor de toekomst, kan het zware (landbouw)verkeer er weer gebruik van maken en voldoet het aan de huidige richtlijnen.
(Artikel gaat verder onder de foto’s)

Duurzaam en toekomstbestendig

Bij Strukton willen we duurzame impact maken. Veel betonbruggen in Nederland zijn aan vervanging toe. Ze zijn niet ontworpen voor de huidige verkeersbelasting, in slechte staat of onvoldoende breed voor het hedendaagse gebruik. Maar sloop en nieuwbouw zijn kostbaar, tijdrovend en onwenselijk vanuit duurzaamheid. Met SUREbridge maken FibreCore Europe en Strukton het bestaande kunstwerk toekomstbestendig.

Composiet als oplossing langere levensduur

Na een eerste succesvolle toepassing van SUREbridge in Hardenberg is de brug in Losser de tweede waar Strukton en partner FiberCore Europe op deze manier een brug versterken en daarmee de levensduur verlengen. Bij de toepassing van het SUREbridge systeem overlagen we bestaande betonnen bruggen met een composiet paneel. Composiet is een heel sterk materiaal gemaakt van vezels van glas of koolstof gemengd met een speciale hars. Bij SUREbridge wordt het paneel met een mortel tussenlaag schuifvast verbonden met de bestaande brug. De brug krijgt zo een hogere, stijvere en sterkere doorsnede, waardoor de levensduur van deze bruggen weer met 50 jaar wordt verlengd.

De SUREbridge kan voor een budget 50% van de nieuwbouwwaarde worden gerealiseerd, in 25% van de tijd ten opzichte van het vervangen van een bestaande brug.

Minder hinder

In Losser vervangen we na de toepassing van het SUREbridge systeem ook het asfalt van de aangrenzende Kolkersweg. Zo combineren we de werkzaamheden en zijn de weg en brug vanaf 17 november 2023 weer bereikbaar voor de weggebruikers.

Verder lezen over SUREbridge?

Project

SUREbridge Hardenberg

Lees meer
Lees meer over SUREbridge Hardenberg

Artikel

SUREbridge verlengt de levensduur van oude betonbruggen

Lees meer
Lees meer over SUREbridge verlengt de levensduur van oude betonbruggen