Bekijk alle artikelen

Zonnewarmte uit kunstgrasvelden voor duurzame en gasloze verwarming

Warmte opwekken uit kunstgras sportvelden voor het duurzaam en gasloos verwarmen van gebouwen, kan dat? Op Sportpark Marslanden in Zwolle loopt een pilot met een voetbalveld dat energie opwekt. De verwachting is dat een volledig voetbalveld in de toekomst in staat is om 200 woningen te verwarmen. Arjan Spaans, wethouder van Energie en Klimaat van gemeente Zwolle opende het eerste kunstgrasveld op vrijdag 1 juli.

Van theorie naar praktijk

Energie opwekken voor gebouwen en tegelijkertijd een koel veld voor voetballers. Dat is de theorie. In de praktijk gaan we testen of een kunstgras sportveld zo’n duurzame energiebron kan zijn zonder dat dit het speelplezier beperkt. In de komende periode onderzoeken we wat het energierendement is van het nieuwe speelveld. Is de uitkomst positief, dan gaan we een groter veld inrichten en intensief testen op bespeelbaarheid en onderhoud.

Wethouder Energie en Klimaat Arjan Spaans:

'Ik ben er trots op dat juist in Zwolle een van de eerste toepassingen van warmtewinning uit kunstgras voetbalvelden is gestart. Een innovatie waarmee op termijn honderden huizen en gebouwen kunnen worden verwarmd. Zonder eigen investering en tegen een gunstig tarief. Dit zijn de innovatieve oplossingen waar we naar op zoek zijn. Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen'.

Nieuwe energie

Het vinden en benutten van voldoende duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving is een belangrijke opgave van overheden. Combinatie van functies en meervoudig ruimtegebruik is daarbij belangrijk omdat ruimte schaars is. De overheid zoekt daarbij samenwerkingen op met in dit geval sportverenigingen, bewoners en bedrijven.

Samenwerking

De aanleg van het kunstgrasveld in Zwolle is een samenwerking van ZonMW Sportinnovators, Aendless Energy (Roelofs, Strukton, Installect, Geocomfort, Antea Sport), provincie Overijssel, Nieuwe Energie Overijssel en gemeente Zwolle.

Contact

Jan Hendrik Fischer

Rayonmanager Noordoost


0625019422

Informatie?

Ga dan naar de website van Aendless Energy

Klik hier

Ander nieuws van Strukton Civiel

Artikel

Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd

Lees meer
Lees meer over Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd

Artikel

Open dag onderdoorgang A2/N2 Eindhoven

Lees meer
Lees meer over Open dag onderdoorgang A2/N2 Eindhoven

Artikel

Werkzaamheden herinrichting N270 Deurne-Limburgse grens van start

Lees meer
Lees meer over Werkzaamheden herinrichting N270 Deurne-Limburgse grens van start
Al het nieuws