Bekijk alle artikelen

Caissons fietskelder Amsterdam CS succesvol geplaatst

Het transport van de drie betonnen caissons voor de nieuwe fietsenstalling voor de IJBoulevard achter Amsterdam Centraal Station is succesvol afgerond. De drie elementen zijn voorgebouwd op het terrein van TMA Logistics in het Westelijk Havengebied, zo’n 12 kilometer van het Centraal Station. Door te kiezen voor transport over het water hadden de stad en de reizigers daarvan geen hinder.

De caissons zijn grote constructies: elk 6.500 tot 7.000 ton zwaar, 30 meter breed en 5,5 meter hoog, met een lengte die varieert van 70 tot 90 meter. Om de waterdichtheid te garanderen, en daardoor ook de drijfkracht, heeft Strukton Immersion Projects ter voorbereiding van het transport al eerder de kopschotten gemonteerd. De eerste uitdaging van dit transport zat hem in het vertrekken uit de beperkte ruimte in de insteekhaven van TMA Logistics, om via het het Noordzeekanaal en het IJ naar Centraal Station Amsterdam te varen.  De transportdagen zijn met zorg geselecteerd zodat er geen cruiseschepen in Amsterdam zouden aankomen. Door goede afstemming en heldere communicatie met Port of Amsterdam en dankzij de kennis van transporten over het Noordzeekanaal ondervond de scheepvaart minimale hinder. Na elk ochtendtransport waren de middagen en nachten bestemd voor het verzwaren van de elementen. Het ballasten vond plaats door het gecontroleerd inhijsen van zakken met grind (1.000 per element) en tot slot het inlaten van water via de watertanks boven op het element. Strukton-specialist Geocon monitorde dit proces.

Cruciaal is de aansluiting van de elementen op de palen. Met trekstangen worden ze aan elkaar verbonden om het opdrijven van de caissons na de afzinkoperatie te voorkomen. Bovenop de palen zijn hiervoor speciaal ontworpen rubberen opleggingen gemonteerd die door het gewicht van de elementen voldoende ingedrukt worden om die verbinding waterdicht tot stand te brengen.

Op 29 november, 2 en 5 december zijn de caissons een voor een naar het Centraal Station gesleept, aan de De Ruijterkade op de juiste positie vastgelegd en dezelfde dag nog afgezonken – een operatie die in het totaal per element zo’n 48 uur in beslag nam en met een tolerantie van 20 mm nauwkeurig moest gebeuren. Stukton Immersion Projects zorgde ervoor dat alle elementen op de exacte positie boven op de palen zijn gezet.

De elementen staan nu met een meter tussenruimte naast elkaar op de funderingspalen. Momenteel plaatst Strukton Immersion Projects sluitvoegpanelen. Daarna worden de voegen leeggepompt en de kopschotten gedemonteerd. Als dit erop zit, is de opdracht voor Strukton Immersion Projects afgerond en kan Van Hattum en Blankevoort starten met de betonstort voor de aansluitingen van de elementen en de verdere afbouw.