Bekijk alle artikelen

SolaRoad is de weg die energie opwekt

Met SolaRoad krijgen wegen een dubbele functie: ze leveren mobiliteit én duurzame energie dankzij de zonnepanelen in het wegdek. De voordelen van SolaRoad zijn geen of beperkte hinder voor natuur en omgeving, het is een circulaire oplossing en bespaart CO2. Zo’n 450 km2 Nederlandse provinciale en gemeentelijke infrastructuur komt in aanmerking voor dit innovatieve concept. SolaRoad goed past bij onze mvo-doelstellingen én die van onze partners.

SolaRoad draagt bij aan onze mvo-doelstellingen ‘Circulaire bedrijfsvoering in 2030’ (SDG 9 en 12), ‘Minimaal 55% minder CO2-uitstoot’ (SDG 9 en 13) en ‘Minstens neutrale impact op natuurlijk kapitaal’ (SDG 15).

Circulaire oplossing 
De kracht van SolaRoad is de dubbele wegfunctie. Het innovatieve product zorgt voor bereikbare locaties én wekt duurzame energie op voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrische auto’s. De opgewekte elektriciteit kan daarnaast aan het elektriciteitsnet worden geleverd.

Geen hinder voor natuur en de omgeving
Door slim gebruik te maken van bestaande wegen wordt de wegverharding dubbel gebruikt waardoor er geen natuur- of landbouwgrond nodig is en het landschap niet wordt aangetast.

CO2-besparing 
SolaRoad voldoet aan alle veiligheidseisen en biedt robuuste infrastructuur die veilig en comfortabel is voor het verkeer. Toekomstbestendig is de innovatieve weg ook, want de wegdekmodules zijn flexibel aan te passen met nieuwe generaties zonnecellen.
De modules worden gemaakt van prefab beton en worden aan elkaar gekoppeld. Individuele modules zijn bij onderhoud of reparatie snel uit de weg te lichten en eenvoudig te vervangen. Dat bespaart CO2-uitstoot in de onderhoudsfase.

SolaRoad is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, TNO, Strukton Civiel en Dynniq. Strukton Prefab Beton produceert de wegdekelementen onder licentie van SolaRoad BV. Wil je meer weten over dit innovatieve product, neem contact met ons op.

Lees meer over SolaRoad

SolaRoad, de weg die energie opwekt

SolaRoad

Frank Bijleveld

Senior Operationeel Manager


+31 (0)6 51 61 81 94