Bekijk alle artikelen

Aanleg fiets- en voetgangerstunnel Zeeweg Katwijk is gestart

Met een schop in de grond startten gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Rien Nagtegaal vandaag symbolisch de aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel onder de Zeeweg in Katwijk.

Deze tunnel bij het Waterloopje is één van de infrastructurele maatregelen op de R-net busverbinding Leiden – Katwijk – Noordwijk. Wij zijn op 2 juni met het ondergrondse deel begonnen, en zetten het graafwerk vanaf vandaag verder door. De tunnel is klaar voordat de nieuwe openbaar vervoer dienstregeling in december 2020 ingaat. Dan start ook de dienstregeling van R-net.

Veiligere doorsteek

De tunnel verbindt de wijken Koestal en Cleijn Duin, waar ook scholen staan. Vooral om die reden is bij deze locatie voor de fietstunnel gekozen. Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Door de aanleg van de tunnel maken we een veiligere oversteek voor fietsers en voetgangers, die vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. ” De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel zorgt ervoor dat gemotoriseerd verkeer op de Zeeweg beter door kan stromen omdat de gelijkvloerse fietsoversteek bij het Waterloopje verdwijnt.

Snel van A naar B

Na een 2 jaar durende voorbereiding ligt er eind 2020 een snelle busverbinding tussen Leiden en Katwijk. ‘We dragen daar met 3,7 miljoen euro fors aan bij. Met dat geld leggen we een tunnel onder de Zeeweg aan en gaan we de omgeving verder verbeteren’, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen. ‘Voor Katwijk is deze R-net buslijn een belangrijke verbinding waarvan straks ook bewoners uit de nieuw te bouwen woonwijk op het voormalig vliegveld Valkenburg gebruik kunnen maken. Als provincie willen we mensen kunnen laten kiezen op een comfortabele manier te reizen en dat bieden we onder meer met onze R-net lijnen.”