Nepnieuws een gevaarlijk wapen

Nepnieuws wordt ingezet om valse informatie te verspreiden voor financieel gewin of om de publieke opinie te beïnvloeden.

In het verleden ging het hoofdzakelijk om financiële cyber- criminaliteit zoals datadiefstal, fraude via klanten van banken, specifieke producten van banken en het ontregelen van een organisatie. De slachtoffers merkten dat meestal niet eens. Nu gaat het niet meer alleen om financiële cybercrime. Ook gegevens van personen, bedrijven, machines, netwerken of combinaties daarvan kunnen gewijzigd worden, een identiteit kan misbruikt worden, een bank kan worden beroofd, machines kunnen worden overgenomen en energievoorzieningen kunnen worden platgelegd. Nepnieuws wordt via de (social) media ingezet om valse informatie te verspreiden voor financieel gewin of om de publieke opinie te beïnvloeden. Een dader kan iemand anders voor zijn misdaden op laten draaien. En bewijs dan maar eens dat je onschuldig bent als jouw identiteit of (bedrijfs)naam is misbruikt. Nepnieuws is een nieuw gevaarlijk wapen dat vreselijke gevolgen kan hebben.

Op (social) media kun je dingen doen waar mensen of organisaties erg door beschadigd raken, want daar zijn dit soort misdaden ook gaande. Uit het rapport Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections van de inlichtingendiensten CIA, FBI en NSA is gebleken dat de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed werden. Er zijn bepaalde methoden gebruikt om de Amerikaanse democratie te ondermijnen en om bepaalde personen in diskrediet te brengen. Voor uitgebreide toelichting en uitleg over nepnieuws verwijzen wij u naar Hoofdstuk 7 van het boek “Unhacked”.

Nepnieuws is als wapen vanaf begin 2019 ingezet tegen de bedrijven van Gerard Sanderink, ten aanzien van zijn persoon maar ook ten aanzien van Rian van Rijbroek.

De onwaarheden, verzinsels, beledigingen en suggestieve teksten in de media, met name de artikelen van Tubantia, Brabants Dagblad en de Gelderlander zijn onrechtmatig jegens de bedrijven van Gerard Sanderink, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Het is de kennelijke bedoeling van de media, de bedrijven van Gerard Sanderink, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek te beledigen en met smaad en laster middels hun artikelen in een kwaad daglicht te stellen.