Bekijk alle artikelen

Innovatieve bermverharding Overijssel

Reef Infra heeft samen met TenCate Geosynthetics uit Nijverdal in opdracht van de provincie Overijssel een innovatieve bermverharding aangelegd in het fietspad van de provinciale weg N738 tussen Weerselo – Deurningen en in de parallelweg van de provinciale weg N343 Oldenzaal – Weerselo. De twee marktpartijen hebben een nieuw voorstel uitgewerkt om de kracht van twee bestaande producten te combineren, waarbij een CO2 besparing tot 50% bereikt is. Vrijdag 22 september en dinsdag 3 oktober zijn met succes de twee proefvakken aangebracht.

Het productresultaat

De innovatieve bermverharding bestaat uit beton – aangebracht door Reef Infra – gecombineerd met een wapeningscomposiet – geproduceerd door TenCate-. Voor aanleg zijn er op laboratoriumschaal enkele proefstukken getest. De proefstukken hebben een reductie tot 50% in betondikte behaald. Door dit veelbelovende laboratoriumresultaat is gestart met de aanleg van twee proefvakken op grotere schaal. In deze proefvakken is wederom de sterke ‘druk’ eigenschap van beton en de hoge ‘trek’ eigenschap van de wapeningscomposiet toegepast. Met deze innovatieve toepassing van bermverharding is het volgende bereikt:

  • Besparing op primaire materialen;
  • Minder transportbewegingen met als resultaat minder CO2 uitstoot;
  • Deze toepassing levert een hogere bijdrage aan een duurzame leefomgeving t.o.v. regulieren methoden.

De uitvoering

De proefvakken hebben de verwachtingen overtroffen en zijn hiermee werkelijkheid geworden. De proefvakken hebben een lengte van circa 400 en 700 meter en zijn in verschillende constructieve oplossingen uitgevoerd waarbij rekening is gehouden met de verkeersbelasting. Dit innovatieve type bermverharding wordt momenteel gemonitord en doorontwikkeld, zodat het product ook in andere projecten kan worden toegepast.

Deze duurzame ontwikkeling is gestimuleerd door de provincie Overijssel en ontwikkelt en uitgevoerd door Reef Infra, onderdeel van Strukton Civiel, in samenwerking met TenCate Geosynthetics.