Bekijk alle artikelen

Provincie Noord-Brabant geeft ruimte aan Greenfalt

De open houding van de provincie Noord-Brabant heeft de ontwikkeling van Greenfalt versneld. De eerste proefvakken zijn al met dit innovatieve product aangelegd. Provincie en Strukton Civiel Zuid monitoren samen de resultaten en die zijn veelbelovend.

‘In 2014 kwam ik in aanraking met de voorloper: ML-Trac. Strukton Civiel Zuid (destijds nog Rasenberg Infra) bood dit als alternatief mengsel aan en dit is gebruikt voor een tijdelijke asfaltlaag’, vertelt Ric Vergeer, inmiddels asset beheerder Verhardingen van de provincie Noord-Brabant. ‘In deze functie ben ik onder andere verantwoordelijk voor het versnellen van innovaties binnen het thema verhardingen. Vanwege het Klimaatakkoord koppelen we deze voornamelijk aan duurzaamheidsdoelen. Daarom was ik opnieuw geïnteresseerd in dit product en de ontwikkeling die dit intussen had doorgemaakt.’ Greenfalt is vrijwel 100% circulair vanwege de verwerking van hergebruikt asfalt en gerecycled ballastmateriaal in alle asfaltlagen.

Prachtige proefvakken
‘Ondernemers die willen vernieuwen zijn welkom bij ons. Om hun innovaties de ruimte te geven, haal ik hiervoor geschikte onderhoudsvakken uit het reguliere onderhoudsprogramma. Voor Greenfalt is dit de afgelopen jaren in fases gegaan, waarbij we de lat steeds hoger hebben gelegd. Een SMA-NL8 op de N285 bij Wagenberg in 2017, een jaar later gevolgd door een SMA-G8+ op de N268 bij Oud-Gastel, voorafgegaan door een relatief klein reparatiestuk in de N284 bij Hapert. De proefvakken liggen er prachtig bij. Functioneel voldoen ze minimaal aan alle eisen wat betreft vlakheid, stroefheid, beschikbaarheid en geluidsreductie. De geluidsreducerende deklaag bij Oud-Gastel presteert op dat punt nog beter. De extra waarde is het hoge circulariteitsgehalte. De volgende stap is wat mij betreft een verdere reductie van de CO2-uitstoot door het asfaltmengsel op lagere temperatuur te produceren.’

‘Samen monitoren we de eigenschappen van Greenfalt op korte en langere termijn. Vanwege deze praktijktoepassingen kan Greenfalt al voor reguliere aanbestedingen als alternatief worden aangeboden. Bijzonder is dat wij dan onze eigen referentie zijn.’

Sterk team
Een groot compliment is er voor het team van Strukton Civiel Zuid. ‘De persoonlijke samenwerking heb ik als heel prettig ervaren. De mensen hebben me ontzorgd met een complete aanpak, waaronder ook omgevingsmanagement. Ze hebben zich enorm ingespannen tijdens de uitvoering en knelpunten heel snel opgelost. Het is echt een wisselwerking tussen opdrachtgever en aannemer waardoor we samen grote stappen kunnen zetten’, aldus Ric Vergeer.

Meer weten
Strukton Civiel blijft innoveren en flexibel afstemmen op de klantbehoefte. Meer weten over Greenfalt? Neem contact op met Adriaan Horsten.