Bekijk alle artikelen

Grootschalig asfaltonderhoud A73

Deze zomer voeren we in opdracht van Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A73 in Limburg ter hoogte van Roermond.

Deze zomer voeren we in opdracht van Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A73 in Limburg ter hoogte van Roermond. In de weekenden van 20 tot 22 juli, 27 juli tot woensdag 1 augustus en de week van 6 tot 13 augustus vervangen we in totaal het asfalt van 26 kilometer snelweg.

Sterke samenwerking
Drie regiobedrijven van Strukton Civiel – Rasenberg, Reef en Ooms – werken samen in dit project. Op het drukste moment zijn er ongeveer 120 mensen tegelijkertijd aan het werk, enkel op de projectlocatie zelf. Er wordt onderhoud uitgevoerd aan ca. 370.000 m2 wegverharding. Voor de werkzaamheden wordt er meer dan 54.000 ton asfalt gefreesd en geproduceerd.

Passende oplossing
Wat dit project bijzonder maakt is naast de hoeveelheid asfalt, de lengte van het traject en de planning, de opbouw van de weg. De A73 bestaat in tegenstelling tot de meeste snelwegen deels uit een asfaltdeklaag op een betonnen onderlaag. Meestal is een weg opgebouwd uit meerdere asfaltlagen. Beton reageert anders op temperatuurschommelingen dan asfalt. Daarom vraagt zo’n betonnen onderlaag om een slimme oplossing. Dat is een speciale tussenlaag, de SAMI (Stress Absorbing Membrane Interlayer). Dit is een soort kauwgomachtige laag tussen het beton en het asfalt, die meerekt als het beton krimpt of uitzet. Zo vangt de SAMI de beweging op en komt er geen druk of rek op het asfalt. Op het traject wordt circa 450 ton SAMI aangebracht in ongeveer vijf dagen.

Variabel onderhoudscontract
In oktober 2015 zijn we begonnen met het onderhoud aan de rijkswegen in Limburg. Toen startte de opdracht van Rijkswaterstaat die officieel VOC 1.1 Zuid-Nederland heet. Combinatie Rasenberg, Reef en Ooms heeft perceel Zuid-Oost gegund gekregen. VOC staat voor ‘variabel onderhoudscontract’. Het werk bestaat uit groot onderhoud, levensduur verlengend onderhoud en kunstwerkenonderhoud. De werkzaamheden aan de A73 deze zomer zijn onderdeel van dit variabel onderhoudscontract.