Bekijk alle artikelen

Succesvolle afronding van project Blyth

Van maart 2016 tot en met augustus 2017 heeft Strukton Immersion Projects (SImP), een bedrijfsonderdeel van Strukton International, gewerkt aan de afzinking van vijf betonnen constructies (GBF’s of Gravity-based foundations). Deze constructies maken deel uit van een offshore windmolenpark dat zich op 6 kilometer uit de kust bij Blyth bevindt, in de buurt van Newcastle (VK).

Dit is een project van EDF Energies Nouvelles Group, dat wordt uitgevoerd door EDF Energy Renewables. Als onderaannemer van BAM JV was SImP verantwoordelijk voor de maritieme werkzaamheden, de tewaterlating en het afzinken van vijf GBF’s, inclusief het aanbrengen van ballastzand en de installatie van de GBF’s. Een volledig geïnstalleerde GBF weegt ruim 22.000 ton. De GBF’s zijn afgezonken naar een diepte van 40-45 meter.

In juli 2017 is begonnen met de tewaterlating en het transport van de GBF’s. De vijf GBF-elementen werden afgemeerd op een ligplaats waar de laatste werkzaamheden plaatsvonden, voorafgaand aan het transport over de Tyne. Vervolgens werden de GBF’s naar hun uiteindelijke bestemming gebracht en gevuld met water. Hierna werden de GBF’s opgevuld met ballastzand, om ervoor te zorgen dat ze stabiel staan en het bovenste gedeelte van de windmolen kunnen dragen.

Voor deze laatste stap heeft SImP exclusief voor dit project een ponton van 100 x 30 meter gebouwd, met daarop een zandopslag van 8000 m3 en twee pompsystemen, bestaande uit pompen en een mengeenheid voor het mengen van zand en water. De door SImP ontwikkelde techniek om zand te gebruiken voor het afzinken van de GBF’s is innovatief en uniek. In het algemeen gaat een windmolen zo’n 25 jaar mee. Door zand te gebruiken in plaats van beton, kunnen de GBF’s worden ontmanteld door het zand te verwijderen. Daarna kunnen de bouwwerken worden gerecycled.

Op 31 augustus 2017 werd de laatste GBF gevuld met zand. Daarna werden de windturbines op de vijf GBF’s geplaatst. De windmolens produceren nu koolstofarme elektriciteit voor 34.000 huishouden in het Verenigd Koninkrijk. Per jaar besparen ze 57.600 ton aan CO2-uitstoot.