Bekijk alle artikelen

Treinreizen is groen, het geluidsscherm nu ook

Beverwijk mag zich de trotse bezitter noemen van het eerste innovatieve, recyclebare bio-based geluidsscherm in Nederland.

In opdracht van ProRail verrees hier langs het spoor ter hoogte van de onderdoorgang Aagtenpoort de Eco Silence Wall. Uniek, want het geluidsscherm is gemaakt van gras: Olifantsgras ofwel Miscanthus Gigantus. Strukton ontwikkelde, produceerde en plaatste dit geluidsscherm.

De Eco Silence wall wordt binnenkort opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Een tool die onder meer Rijkwaterstaat en ProRail gebruiken om duurzame oplossingen van opdrachtnemers te meten.

Geen denderende treinen die overlast bezorgen, maar een omgeving die de vruchten plukt van haar eigen natuur. Het gras dat eerder om de hoek groeide, beschermt de omgeving nu tegen overlast door geluid. Het onderhoudsarme geluidsscherm heeft bovendien een natuurlijke uitstraling. Om de cirkel compleet te maken, is Miscanthus beton ook nog eens lokaal recyclebaar. Het kan opnieuw toegepast worden in nieuwe Miscanthus producten of bouwmaterialen.

Miscanthus 
Miscanthus, ook wel Olifantsgras genoemd, is op meerdere plaatsen in het land te vinden. Het is een snelgroeiend gewas dat veel in zijn mars heeft. Tijdens de groei neemt Olifantsgras ontzettend veel CO2 op. Aanzienlijk meer dan andere planten en bomen. Na de oogst wordt het verwerkt in beton, waardoor de CO2 duurzaam opgeslagen is. Het Miscanthus beton wordt uitgevoerd in een grove, open structuur. Dit is gunstig voor de geluidsabsorptie. Sublieme eigenschappen, rechtstreeks uit de omgeving. Miscanthus is een oogstproduct. Elke jaar groeit er nieuwe aanwas zonder uitputting van de aarde. Miscanthus wordt regionaal verbouwd, dus blijven de transportbewegingen ook beperkt. Daarnaast levert de toepassing een fantastische bijdrage aan het oplossen van geluidsoverlast in bewoonde gebieden. Het heeft van zichzelf al geluidsabsorberende eigenschappen en is bovendien relatief eenvoudig te verbouwen.

Opening 
Op vrijdag 21 april is de nieuwe onderdoorgang bij de Aagtenpoort feestelijk geopend